fredag 30. mars 2012

Påvirkning fra den andre siden av dammen

Norsk kultur har siden krigen blitt veldig påvirket av den amerikanske. Nesten all musikk vi hører på kommer fra  USA. Artister som Rihanna, Lady Gaga, Jay Z og mange flere er amerikanske artister. En annen ting er filmer. Hollywood er verdens filmsentrum og det er der mesteparten av de filmene vi ser på kino eller hjemme foran tven kommer fra.

Vi har også fått andre ting fra USA. Hurtigmat tjenester som McDonalds er svært populære og alle byer har minst en McDonalds. Tyggegummien har vi fått fra USA, og i dag er det nesten ingen som ikke har med seg en tyggis i lomma. Hvordan vi kler oss har også røtter fra USA. USA har noen av verdens største motehus, og blant annet olabuksene eller jeans som det kalles kommer fra USA.

Det finnes også negative sider ved påvirkningen fra USA. Vi mister mange norske ord, fordi språket blir amerikanisert. Vi gir nok også slipp på noe av det norske, fordi vi tar inn for mye inspirasjon fra USA. Vi feirer dager som Halloween, en dag som opprinnelig ble oppfunnet i USA og som nordmenn har begynt og feire fordi vi syntes det hørtes kult ut. Den største negative tingen er, og det må nordmenn tenke over, nemlig at vi må beholde det norske i oss, ikke prøve å bli lik USA.

Som en liten konklusjon kan vi si at USA er et land med en enorm påvirkning til alle land rundt om i verden og Norge er slettes ikke et unntak. Vi kan jo bare tenke oss hvordan ville vært uten påvirkningen fra Amerika. Alle ting vi tenker på som hverdagslige ting stammer som oftest fra USA, eller at ideen kommer fra USA!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar